Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

PREMIJERTURIST

Kontakt

Premijer Gaz - Jabuka, Trilj

+385 21 831 955

+385 98 982 6796

Paragliding

PDFIspisE-mail

Među ekstremnim sportovima paragliding ima sve više poklonika. Naime, radi se o slobodnom letenju, odnosno padobranskom jedrenju (paraglajding). Padobransko jedrenje je slobodno letenje uz pomoć jednostavne letjelice u obliku padobrana. To je sport koji spada u kategoriju aero sportova. Nastao je početkom osamdesetih tako što su planinari i alpinisti u alpama tražili najjednostavniji način kako sići s osvojenih vrhova, te su u tu svrhu koristili stare sportske padobrane.

Sredinom osamdesetih ljudi su shvatili da postoji jedan novi izazov, a to je kako produžiti daljinu i trajanje takvih letova i pronaći zone toplog zraka koji se kreće prema gore, kao što su ih pronalazili letači hang-glidera (zmajeva-deltaplana). S ovim izazovom došli su mnogi pokušaji da se unaprijede performanse paraglider-a koristeći neporozne materijale, povećanje raspona krila i modificiranje oblika i zračnog profila (aerodinamike).

Kako je testiran svaki novi dizajn, neočekivane promjene u letnim karakteristikama često su postavljale zahtjeve pilotovim sposobnostima i tehnikama letenja. Ideje koje su bile dobre, proizvodile su se u većim serijama da bi izašle u susret rastućoj populaciji pilota paraglider-a. Sport se dobro razvio u Europi do 1986. godine kada su se počela organizirati i prva natjecanja u raznim disciplinama. Tih godina francuski planinari su jedrili prema dole da što prije siđu sa različitih vrhova. Tada je nastao naziv parapente (franc.) što je preimenovano u engleski Paraglide što znači padobransko jedrenje.

Prvi paraglider je počela proizvoditi firma Ailes de K u Švicarskoj 1984. godine i to u samo nekoliko primjeraka, a nakon toga u punoj, komercijalnoj proizvodnji 1985. godine. Osnivač ove firme Laurent de Kalbermatten se smatra "ocem" paragliding-a. Od 1986. godine pa na ovamo, mnoga sigurnosna poboljšanja su bila uključena s ciljem što sigurnijeg leta i komfora kao što su rezervni padobrani, protektori, udobne sjedalice, kacige i najvažnije školovanje kroz obuku od strane kvalificiranih instruktora paragliding-a. Koristeći modernu opremu pilot može biti siguran na letovima u trajanju preko jednog sata koristeći nevidljive termalne struje u ljetnom periodu ili padinsko dinamičko dizanje na planinskom grebenu tokom zime. Tako danas svjetski rekord u preletu od jedne tačke do druge iznosi 423 km (Will Gade - USA), ostanak u zraku preko jedanaest sati, a visinski rekord preko 5000 mnm.

Kontakt

Premijer Gaz - Jabuka, Trilj
+385 21 831 955
+385 98 447 905

O nama

Naša turistička agencija “Premijerturist” nalazi se u mjestu Jabuka nedaleko Trilja na rijeci Rudi, u neposrednoj blizini ušća Rude u Cetinu...

Više...